Uutinen

Ouluhallin palloilusali

Tervarit haastaa hallitsevan mestarin

Tervarit matkaa pyhäinpäivän lauantaina Keski-Pohjanmaalle viime kauden Suomen mestareiden Sievi Futsalin vieraaksi. Oulun ylpeydelle ottelu on jo kauden neljäs, kun kotijoukkue pelaa vasta toisen ottelunsa. Ensimmäisessä ottelussa sieviläiset kärsivät 3-5 vierastappion Someron Voimalle lokakuun alkupuolella.

Ottelutuntumaa kotijoukkue on pitänyt yllä pelaamalla tukun harjoitusotteluita sekä kaksi kovatasoista UEFA Futsal-cupin turnausta, joista viimeisin päättyi viimeisessä ottelussa loppuhetkillä kärsittyyn tappioon ja näin karsiutumiseen varsinaisen kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Sievin riveissä oli joukko lainapelaajia mukaan lukien Juho Keskinen Tervareista. Oululaisten saldona on kolmesta ottelusta yksi voitto ja kaksi tappiota, joista viimeisin kärsittiin viime viikonloppuna Liikunnan Riemua vastaan tiukassa kamppailussa.

Joukkueiden välillä on käyty vuosien saatossa lukuisia tiukkoja ja täynnä tunnetta olevia otteluita. Jokaisen futsal-seuraajan muistissa ovat varmasti viime vuosien kamppailut pudotuspeleissä, joissa on riittänyt yleisöä ja tunnelmaa. Osat ovat vaihtuneet vuosien saatossa ja pitkään tervakaupungin joukot pitivät Pohjois-Suomen valtikkaa käsissään. Viime kaudella sieviläiset päättivät Tervareiden kauden puolivälierien tiukassa ottelusarjassa. Tätä ennen Tervarit olivat vieneet ottelusarjat värikkäiden vaiheiden jälkeen, kuten kaudella 2013-2014 jolloin punamustat marssivat Futsal-liigan finaaleihin täysien salien sävyttämän ottelusarjan jälkeen. Menneillä kamppailuilla ei ole merkitystä tässä hetkessä, kun peli pyörähtää käyntiin kello 16 Sievin monitoimitalolla.

Kumpikin joukkue on uusiutunut viime kauteen verrattuna. Kotijoukkueen osalta valmentaja Petteri Pulkkinen vastasi vielä eurocupien ajan valmennuskuvioista, mutta siviilikuvioiden vuoksi hänen tiensä vei takaisin Pirkanmaalle. Valmennuksesta huolehtivat tulevalla kaudelle kolmikko Radik Akhmetkhanov, Juho Alasuutari ja Nikola Erceg. Samalla Sievi Futsal on tehnyt linjauksen pelaajiston suhteen, jossa seuran ulkopuolelta tulevien pelaajien määrä minimoidaan aiempiin kausiin verrattuna mahdollistaen omien junioreiden entistä laajemman sisäänajon joukkueeseen. Sievissä on tehty vuosien aikana työtä junioritoiminnan suhteen ja joukkueeseen on tyrkyllä useita nuoria ja lupaavia pelaajia. Tästä kertoo B-junioreiden viime kaudella saavuttama Suomen mestaruus.

Viime kauden jälkeen joukkueen vahvuudesta ovat poistuneet Juho Keskinen ja Dritan Stafsula Tervareihin, Timur Inapshba Ilves FS:n ja Marko Simeunovic. Lauantain otteluun kotijoukkue saanee mukaansa parhaan miehistönsä. Serbialainen Nikola Erceg vapautuu viime kauden lopulla saamasta pelikiellostaan ja on jatkuva uhka vieraiden puolustuksella. Taitava ja yllätyksellinen Erceg kykenee yksilösuorituksillaan ratkaisemaan otteluita hyökkäyspäässä. Maaliahne Rami Tirkkonen on kärsinyt kauden alla polvivaivoista, mutta on pelikuntoisena yksi Suomen kenttien parhaista maalintekijöistä, josta kertoo pudotuspelien hurja maalimäärä, 10 kappaletta. Tirkkonen kykenee tekemään ratkaisuja pienessä tilassa ja kyttää paikkoja vastustajan maalin edessä. Pari viimeistä kautta Tervareissa pelannut Henri Heikkilä tekee paluun kotikonnuilleen ja tuo joukkueeseen arvokasta kokemusta. Pohjapelaajana viihtyvä Heikkilä on luotettava pelaaja, joka on pelannut isossa roolissa kummassakin joukkueessa.

Tervarit ovat pelanneet alkukaudella iloista futsalia, mutta tulokset eivät ole olleet toivotun kaltaisia. Joukkue on hallinnut palloa paljon ja luonut riittävän määrän maalipaikkoja otteluiden ratkaisemiseen, mutta tilanteiden päättämisessä on ollut ongelmia. Samaan aikaan puolustuspeli ei ole ollut riittävän tiiviillä tasolla koko joukkueella ja se on johtanut virheisiin, joista vastustajat ovat tehneet tarvittavat maalit ratkaisevilla hetkillä. Kauden edetessä on tärkeää, että joukkue löytää tarvittavat keinot tasapainoisempiin esityksiin koko 40 minuutin ajaksi. Tervarit lähtevät haastajina lauantain otteluun Suomen mestareita vastaan tietoisena, että voittoon tarvitaan tasapainoinen suoritus koko joukkueelta. Tunnetta ja tunnelmaa Sievin monitoimihallista ei tule puuttumaan, sillä joukkueen kohtaamiset ovat olleet aina hyvätasoisia ja värikkäitä kamppailuja. Tervareiden kokoonpanoon palannee otteluun viime lauantaina huilannut Dritan Stafsula, joka täydentää joukkueen ykkösnyrkin. Nelikko Vandell-Halmet-Stafsula-Rizvani on täynnä intoa ja se tietää hikistä iltapuhdetta kotijoukkueelle.

Tervarien pelaajavalmentaja Heikki Halmet uskoo joukkueensa saavan voimaa alkukauden tasaisista kamppailuista.

– Takana on kolme peliä ja plakkarissa kolme pistettä, se ei varmasti tyydytä ketään. Olemme kärsineet pari kirvelevää maalin tappiota, joten varmasti jokaisella on haluja hakea lisäpisteitä Sievistä. Helpolla niitä ei irtoa ja varmasti luvassa on hikinen iltapuhde Suomen mestarin vieraana. Koko joukkueen puolustuspelaamisen lisäksi meiltä vaaditaan myös mentaalista kovuutta ottaa iskut vastaan ja olla provosoitumatta. Lauantaina on käytettävä maalipaikat hyväksi ja keskittyminen puolustuspeliimme tulee säilyä loppuun asti. Kuumat paikalliskamppailut ovat varmasti jokaiselle pelaajalle niitä kohokohtia kuukausia kestävässä runkosarjassa, Halmet innostui.

Ottelusta ei ole luvassa lauantaina poikkeuksellisesti liveseurantaa Tervareiden sosiaalisen median tileillä. Palloliiton ja Futsal-liigan tulospalvelu seuraa kuitenkin ottelutapahtumia reaaliajassa.

Kommentit