Uutinen

Ouluhallin palloilusali

Tervareiden kausi päättyi voitokkaasti

Tervarit päätti Futsal-liigakautensa lauantaina Urheilutalolla FC Kemiä vastaan kotisalissaan Urheilutalolla. Samalla päättyi oululaisten pitkä yhtäjaksoinen jakso ylimmällä sarjatasolla, kun ennen viimeistä kierrosta oli jo varmistunut putoaminen ensi kaudeksi Futsal-Ykköseen. Lauantaihin loppui myös yhden suomalaisen futsalegendan ura, kun 17 vuotta Tervareita futsalissa edustanut Adrian Rizvani pelasi viimeisen ottelunsa punamustien paidassa. Vastustaja FC Kemi oli varmistanut jatkonsa pudotuspeleissä, mutta lopullinen sijoitus oli vielä arvoitus ennen päätöskierrosta. Vahvaa juniorityötä tekevät kemiläiset olivat antaneet joillekin pelaajille lepovuoron lauantaille, mutta siitä huolimatta heillä oli kasassa reilut kaksi kentällistä pelaajia ja kolme maalivahtia. Oululaiset lähtivät kahdella kentällisellä ja Ruslan Minjushin maalilla Juho Keskisen seuratessa peliä vaihtopenkiltä.

Ennen ottelun käynnistymistä palkittiin FC Kemin Kalle Huusko Palloliiton Pohjois-Suomen piirin vuoden futsalvalmentaja sekä samoin Rizvani sai oman tunnustuksensa Tervareiden ja liiton puolelta. Itse ottelu käynnistyi ja eteni vauhdikkaasti läpi ottelun. Oululaisten ja kemiläisten paikalliskamppailulle tyypilliseen tapaan vaarallisia tilanteita nähtiin kummassakin päässä. Maalinteon aloitti kotijoukkue, kun henkilökohtaisen maaliennätyksensä tällä kaudella tehnyt Iiro Vandell laukoi Aki Vähäsöyringin kanssa pelatun seinän jälkeen kentän oikealta laidalta ohi Marko Pirneksen. Luotettava joukkuepelaaja Vandellilla osui yhteensä 13 kertaa maalipuiden väliin kauden aikana. Kummallekin joukkueelle avautui paikkoja, mutta seuraava onnistuja olivat vieraat. Ville Uimaniemi ohjasi tasoituksen maalinedestä pallon vastustamattomasti rajapotkutilanteesta Tervareiden merkkausvirheen jälkeen. Ennen taukoa nähtiin vielä toinenkin vieraiden maali. Jani Kokkila sai pallon keskialueelle syöttäen Paavo Jokiselle, joka harhautti oivasti puolustusta peittäen loppuun asti ratkaisunsa. Syöttö löysi maalille edenneen ja oman kaksinkamppailunsa voittaneen Kokkilan, jolla oli helppo työ siirtää vieraat taukojohtoon.

Toisen jakson alussa Aki Vähäsöyrinki toi Tervarit tasoihin riistettyään ensin pallon pois kemiläisten puolustajalta hyvän prässipelin jälkeen. Sijoitus ohi Pirneksen ja peli oli 2-2. Seuraavasta maalista vastasi myös kotijoukkue, kun illan juhlakalu Rizvani sai pallon keskialueella Vandellilta haastaen puolustajan ja voittaen kaksinkamppailun. Päättäväinen eteneminen ja laukaus pienestä maalin kattoon ja peli 3-2. Maalissa nähtiin yksi Rizvanin tavaramerkeistä ja vahvuuksista, sillä hän kykenee edelleen tekemään yllättäviä ratkaisuja pienessä tilassa ja laukaus on tarkka. Rizvani on viimeistellyt liigamaaleistaan useita kymmeniä juuri eilisen kaltaisista paikoista. Rizvanin päättäväisyydestä ja halusta voittaa viimeinen ottelu joukkueelle saatiin heti lisämakua edellisen tilanteen jälkeen, kun hän toi pallon väkivahvasti omalta puoliskolta puolustuksen seuratessa vain vierestä. Siirto laitaan, jonne oli jäänyt vapaaksi Aki Vähäsöyrinki. Laukaus yläkulmaan ja kotijoukkue 4-2 johtoon. Hyvää kannustusta omalta kannustusjoukoltaan läpi ottelun saaneet kemiläiset eivät olleet sanoneet vielä viimeistä sanaansa ja Kontsa Jussila toi vieraat maalin päähän rajapotkusta lähteneestä tilanteesta. Seuraavaksi oman taidonnäytteensä esitti koko kentän läpi purjehtien Teemu Pähtilä ja syöttämällä lopulta maalin edessä olleelle Rizvanille, joka vei punamustat kahden maalin karkumatkalle. Toisen jakson aikana kotijoukkue oli virhevaikeuksissa ja virhetilin täytyttyä Kemi pääsi yrittämään 10 metrin vapaapotkuja. Veto suuntautui tolppaan, mutta paluupallosta Sami Huhtiniemi teki lukemiksi 5-4. Enempää maaleja ei enää nähty, joten sarja päättyi Tervareiden kannalta voitokkaasti. Vieraiden parhaana palkittiin Ville Uimaniemi ja kotijoukkueen palkinnot keräsi Adrian Rizvani, jolle iltapäivä tuotti 2+1 tehot. Samoihin tehoihin ylsi loppukaudesta pelikuntoon päässyt Aki Vähäsöyrinki, joka osoitti mukana ollessaan oleva oiva vahvistus joukkueelle.

Valmentaja Riku Säärelä tuli mukaan kesken kauden ottaen vetovastuun pelinaikaisesta ohjaamisesta. Säärelä pystyi vaikuttamaan positiivisesti pelilisiin asioihin ja miehen futsalosaamisen hyödyntäminen olisi tärkeä asia jatkossakin Tervareiden jatkon kannalta. Tervareiden kauden paras pistemies oli Adrian Rizvani 13+13 tehoillaan ja miehen koko liigauran tehot olivat komeat 203 maalia ja 126 syöttöä eli yhteensä 329 pistettä. Rizvani siirtyy futsalkentiltä syrjään liigan kaikkien aikojen tehokkaimpana maalintekijänä ja pistemiehenä. Dritan Stafsula keräsi 11+8 tehot ja Iiro Vandell 13+5 pisteet. Muista pelaajista Teemu Pähtilä pelasi yhtä lukuunottamatta kaikki runkosarjan pelit ja voitaneen hänen kasvaneen liigapelaajaksi kauden aikana tehden töitä ja sitoutuen yhteiseen tekemiseen hyvin. Heikki Halmetin päättyi valitettavasti ennen aikojaan, mutta ikitaistelijan panos oli jälleen väkevä ja herran sitoutumista sekä tekemistä lajien eteen arvostetaan läpi Suomen. Maalissa Juho Keskinen osoitti pystyvänsä edelleen torjumaan huipputasolla. Hänen aisaparinaan nähtiin alasarjoissa uraa tehnyt Ruslan Minjushin, joka toimituksen muistiipanojen mukaan nappasi eilen liigauransa ensimmäisen voiton. Karam Hadhoud sai kauden aikana vastuuta poissaolojen myötä ja hänestä tullee olemaan iloa tulevillakin kausien aikana. Henri Heikkisen kausi päättyi loukkaantumiseen Riemu-pelissä, mutta kauden aikana hän oli mukana läpi kauden aina terveenä ollessaan ja valmiina rooliin kuin rooliin. Arno Kandelberg pelasi kauden aikana liigassa kymmenen ottelun verran erinäisessä rooleissa. Niko Isola onnistui alkukaudesta, mutta hänenkin osaltaan loukkaantumiset värittivät kautta. Rony Knape teki entiseen tahtiin maaleja ollessaan kunnossa, mutta pelit jäivät tällä kaudella valitettavasti vain kahdeksaan, joissa syntyi 9 maalia ja yksi syöttö. Kauden aikana Tervaripaidassa esiintyi yhteensä 27 pelaajaa.

Putoaminen sarjaporrasta alemmas ei ole selitettävissä yhdellä tai kahdella asialla. Kapea pelaajarinki on ollut yksi seikka ja tosiasia on, kuinka nyt on uusi mahdollisuus rakentaa tukevampaa pohjaa. Tervarit on pelannut pitkään huipulla, jossa keskeisessä ovat olleet muun muassa herrat Adrian Rizvani, Heikki Halmet, Juho Keskinen, Dritan Stafsula, Ari Makowski, Jukka Korhonen sekä monet muut. Osa heistä on lopettanut, osa on siirtynyt muualle ja osa heistä jatkaa edelleen peliuraansa. Vuosien aikana on yritetty rakentaa uutta pohjaa ja tuoda uusia kykyjä liigakentille. Valitettavasti joukkue on joutunut uusiutumaan liian monta kertaa varsinkin viimeisten kausien aikana ja rakennustyö on jouduttu aloittamaan uudestaan. Tuleville kausien osalta lajin huipputasolla pelaamisen turvaamiseksi oululaisessa futsalkentässä tulisi saada aikaan juniorityötä myös futsalissa. Siihen vaaditaan yhteistyötä ja tekijöitä, kuten seuran manageri Jussi Törmä toteaa sunnuntain Kalevassa.

Tervarit haluaa kiittää pelaajia, taustahenkilöitä, yhteistyökumppaneita, yleisöä ja muuta futsal-yhteisöä kuluneesta futsal-kaudesta. Jalkapallon osalta Tervarit jatkaa valmistautumistaan Pohjois-Suomen Kolmoseen ja pelaa seuraavan harjoitusottelunsa ensi viikolla. Nähdään kentän laidoilla jatkossakin.

Kommentit