Uutinen

Ouluhallin palloilusali

Joukkue-ennakko: Notts County

Tervarien vieraaksi heinäkuun 7.päivänä saapuva Notts County tunnetaan maailman vanhimpana ammattilaissarjassa pelaavana seurana. Nottinghamissa kotipaikkaansa pitävä seura on perustettu 1862. County kuuluu myös Englannin liigan perustajajäseniin, sarjatoiminta Englannissa aloitettiin vuonna 1888.

Pitkistä perinteistään huolimatta Notts Countyn historia ei ole ollut erityisen menestyksekäs. Ylimmällä sarjatasolla seura on ollut parhaimmillaan kolmas ja FA Cupin joukkue on voittanut kertaalleen (1894). Menestyksessä ja suosiossa seura onkin jäänyt paikalliskilpailijansa Nottingham Forestin varjoon.

Notts Countyn sotien jälkeisen ajan menestynein ajanjakso sijoittuu 1980-luvulle, jolloin Jimmy Sirrelin johdolla seura nousi ylimmälle sarjaportaalle. County pelasi pääsarjassa kolme kautta ollen kahdesti 15. sijalla. FA Cupissa joukkue pääsi parhaimmillaan puolivälieriin. Joukkueessa pelasi kyseisellä ajanjaksolla myös oululaisväriä, sillä Aki Lahtinen vietti seurassa neljä kautta vuosina 1981-85. Otteluita kertyi 45 ja maaleja mies pääsi juhlimaan kahdesti. Putoamisensa jälkeen County on kertaalleen noussut takaisin ylimmälle sarjatasolle mutta kauden 1991-92 visiitistä tuli ranskalainen. Viimeiset neljä kautta Notts County on pelannut kolmanneksi ylimmällä sarjatasolla League Onessa.

Notts Countyn managerina toimii Chris Kiwomya, joka teki maaliskuussa seuran kanssa kolmevuotisen sopimuksen. Kiwomya on saarivaltion managerien joukossa harvinainen tapaus, sillä vaikka tummat pelaajat ovat olleet brittikentillä arkipäivää jo 1980-luvulta asti, ei heitä managerin tehtävissä ole juurikaan ollut. Kiwomyan ohella Englannin neljällä ylimmällä sarjatasolla on ainoastaan kolme afroenglantilaista manageria. Kiwomya nousi pelaajaurallaan maineeseen Ipswichissa jossa hän muodosti tehokkaan parivaljakon Jason Dozzellin kanssa. Kiwomya siirtyi 1995 Arsenaliin, mutta hän ei pystynyt täyttämään odotuksia Highburylla ja kun hyökkääjän paikoista kilpaili Dennis Bergkampin ja Ian Wrightin kaltaiset pelaajat oli Kiwomyan kohtalona jäädä reservipelaajaksi. Arsenalista hän siirtyi QPR:ään jossa pelatun kolmen kauden jälkeen ura päättyi. Managerikokemusta hänellä oli ennen Countyyn siirtymistään kasvattajaseuransa Ipswichin reservijoukkueesta.

Pelaajistossa Countyn tunnetuimmat nimet ovat Puolan entinen U20-joukkueen maalivahti Bartosz Bialkowski, kokenut keskikentän työmyyrä Gavin Mahon, huippunopea laituri Jamal Campbell-Ryce ja isokokoinen hyökkääjä Yoann Arquin joka oli viime kaudella joukkueen paras maalintekijä yhdeksällä osumalla.

Countyn harjoituskausi pitää sisällään Suomen kiertueen lisäksi varsin kovatasoisia otteluita, sillä seuran vieraaksi kotikentälleen Meadow Lanelle saapuu vastustajiksi Galatasaray ja Espanjan pääsarjajoukkue Rayo Vallecano. Lisäksi joukkue pelaa ennen Suomeen saapumistaan harjoitusottelun Steaua Bukarestia vastaan. Kausi alkaa perjantaina 2. elokuuta vierasottelulla Sheffield Unitedia vastaan. Ottelu tullaan televisioimaan sillä kyseessä on eräs Englannin liigatoiminnan 125-vuotisjuhlavuoden juhlapeleistä, joissa vastakkain ovat ensimmäisellä kaudella mukana olleita joukkueita.

Kommentit